Knobbelgans, Anser cygnoides, ??? Goose

8366_141216

2347_141125

2348_141125

62354_141125
Info:
De oorspronkelijke natuurlijke voorouder, de Zwaangans, heeft géén knobbel. Deze wilde soort is bedreigd in zijn eigen verspreidingsgebied in Oost-Azie.

Het verenkleed van deze 90 cm grote gans is overwegend grijsbruin met lichte strepen. De onderzijde van de kop en de voorzijde van de hals hebben een lichte kleur, terwijl de bovenzijde van de kop en de achterzijde van de hals donkerbruin-grijs zijn. De onderstaartveren hebben een witte kleur. Verder heeft de vogel een opvallend grote snavel en oranje poten.
Zwaanganzen werden vanaf circa 1500 voor Christus voor het eerst gedomesticeerd in China. Er zijn een klein aantal rassen ontstaan zoals de zogenaamde Chinese knobbelgans en de Afrikaanse knobbelgans. Kruisingen van deze gedomesticeerde zwaanganzen en de grauwe gans worden veel gehouden als "tamme gans" of "boerengans".

Geluid: als gans.

Leefgebied:

Vroeger leefde de zwaangans in grote delen van Azië. Daar worden ze steeds zeldzamer door habitatverlies. Nu leven ze in Thailand, China, Japan, Taiwan, Noord-Korea, Zuid-Korea, Mongolië en Rusland in laaggelegen moerasgebieden. 
In Nederland ontsnapte exoot.
 
Broedbiotoop:
?
 
Voedsel:
Gras.
 
Trek:
 
(info van Internet)