Buffelkopeend, Bucephala albeola, Bufflehead
       
3732_130217 3750_130217 3751_130217 3768_130217  
De buffelkopeend is een kleine mariene eend die tot de familie van de Anatidae behoort. Hij wordt ongeveer 32 tot 40 cm lang en weegt 270 tot 550 gram. Mannetjes zijn doorgaans groter dan vrouwtjes. Het is de op een na kleinste eendensoort van Amerika, na de wintertaling. Ze leven in het zuiden en langs de westkust van de Verenigde Staten, in Alaska en in Canada.
Het mannetje heeft een zwarte kop met een grote witte vlek achter en boven het oog. Het vrouwtje heeft een kleine witte vlek wat op een oor lijkt. (Wikipedia)

Dit is één van de soorten op de Nederlandse lijst waarvan het aantal bewezen ontsnapte exemplaren hoger is dan het aantal aanvaarde gevallen. De vogel van Barendrecht, Zuid-Holland, is één van de langst terugkerende dwaalgasten op de Nederlandse lijst, inmiddels al meer dan 18 winters. (In 2012 al 12 winters staat bij https://www.dutchavifauna.nl/species/buffelkopeend vermeld)
Broedt in Noord-Amerika en overwintert van Zuid-Alaska, op de Grote Meren van de VS en Nova Scotia zuidelijk tot Noord-Mexico.
Op de Gaatkensplas, in de buurt van een drukke Barendrechtse nieuwbouwwijk, leeft misschien wel de opmerkelijkste eend van Nederland: een buffelkopeend. Maar wat maakt hem zo bijzonder?
Allereerst is het opmerkelijk dat je in Nederland überhaupt een buffelkopeend tegenkomt. Deze soort leeft normaal gesproken in Alaska, Canada en langs de westkust van de Verenigde Staten. Als je er een in Nederland ziet, gaat het bijna altijd om exemplaar dat uit gevangenschap is ontsnapt.
De Barendrechtse buffelkopeend is echter een wild exemplaar. Tenminste, als we afgaan op het oordeel van de CDNA, de Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna. Zij hebben zich over de complexe zaak gebogen en concludeerden dat er geen bewijs was dat dit dier ontsnapt is: er zijn geen pootringen of beschadigingen aanwezig en hij vertoont geen afwijkend gedrag. (https://vroegevogels.bnnvara.nl/nieuws/mysterie-van-de-buffelkopeend)

(info van diverse internetsites)
?
?